Wat is een neuro(musculaire) aandoening?

Neuromusculaire aandoeningen (NMA) is een verzamelnaam voor een groot aantal ziekten van de spieren zelf (spierziekten) of van de zenuwen die de spieren aansturen. Hierdoor functioneren uw spieren niet of onvoldoende en treden problemen als krachtverlies en verlammingen op. In de volksmond worden neuromusculaire aandoeningen ‘spierziekten’ genoemd. Ook als het probleem in de zenuwen zit die de spieren aansturen. Daarnaast zijn er ook niet aangeboren hersen afwijkingen ontstaan door een  CVA of TIA. 

Hoe uit zich dat? 

Mensen met deze aandoeningen hebben vaak krachtsverlies in de armen en benen. Ook kunnen mensen last hebben van vermoeidheid, pijn in gewrichten en/of spieren, minder goed tegen kou kunnen, minder uithoudingsvermogen en in sommige gevallen problemen met slikken of ademhalen hebben. 

Wanneer de zenuwen aangedaan zijn is er soms ook een veranderd gevoel of tintelingen  en een verandering in de spierspanning (spasticiteit).

Deze klachten zijn veelal progressief, maar met hulp van een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in neuro musculaire aandoeningen kan u wel leren hoe u op de beste manier met uw situatie kunt omgaan. 

Wat kan een gespecialiseerde fysiotherapeut voor u betekenen?

Binnen onze praktijk streven onze gespecialiseerde fysiotherapeuten er naar om mensen zoveel mogelijk zelfstandig en zelfredzaam te krijgen. De FITSTROKE is daar bijvoorbeeld een goed middel voor.

Wat houdt de fitstroke in?

 

De FITSTROKE is een speciaal ontwikkelde training voor mensen die zijn getroffen door een herseninfarct– of bloeding of bewegingsbeperkingen ondervinden als gevolg van Multiple Sclerose of andere neuromusculaire aandoeningen.  
Het is namelijk erg belangrijk om in beweging te blijven, ook na een revalidatietraject in het ziekenhuis of revalidatiecentrum. 
Middels een 12-weekse circuittraining met 8 onderdelen wordt de patiënt uitdaagt op balans, snelheid, wendbaarheid en kracht in functionele oefeningen.
Onder begeleiding van twee fysiotherapeuten wordt de moeilijkheidsgraad van het programma aangepast aan de persoonlijke situatie. Deze is gebaseerd op een basismeting welke aan het einde wordt herhaald ter evaluatie. 
 

Therapeuten

Openingstijden

maandag 08:00 – 19:00
dinsdag 08:00 – 20:00
woensdag 08:00 – 20:00
donderdag 08:00 – 20:00
vrijdag 08:00 – 17:00
zaterdag 08:00 – 12:00