Wat is manuele therapie ?

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom.
Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen.

Wat is het doel van manuele therapie?

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.

Welke technieken worden toegepast?

Passieve mobiliserende bewegingen:
De beweeglijkheid van vastzittende gewrichten kan snel worden vergroot door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen. De pijn zal afnemen en de beweging van de gewrichten zal verbeteren. Meestal is het voldoende om zacht tegen de lichaamsdelen te duwen of trekken.

Gedoseerde impulstechnieken:
Hierbij worden de gewrichten wat sneller bewogen. Soms kun je een knappend of krakend geluid horen maar dit is niets om je zorgen over te maken.

Wat is het effect?

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.
Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Wat kost het?

De behandeling manuele therapie is in het algemeen iets duurder dan fysiotherapie en de vergoeding verschilt per verzekeraar. De behandeling wordt rechtstreeks aan uw zorgverzekeraar gedeclareerd en wordt net als fysiotherapie vergoed binnen uw aanvullende verzekering. Soms is er een maximum aan het te vergoeden aantal behandelingen manuele therapie per jaar.

Voor meer uitleg over manuele therapie, klik op onderstaande link voor een animatiefilm:
NVMT – uitleg manuele therapie

Therapeuten

Openingstijden

maandag 08:00 – 19:00
dinsdag 08:00 – 20:00
woensdag 08:00 – 20:00
donderdag 08:00 – 20:00
vrijdag 08:00 – 17:00
zaterdag 08:00 – 12:00